Club Extension

TORPOINT BOWLING CLUB EXTENSION

Clubhouse in 2008

Clubhouse Prior to Extension (2008)

 

General

It was decided in 2010 that the club would go ahead in obtaining drawings and planning permission to complete a new extension along the whole of the North Facing wall of the club house subject, to  obtaining the necessary grant funding required to complete the project. Drawings/plans were drawn up by Reg Body the local Architect. Various draft drawings were produced before final drawings were accepted in April/May 2010. Before the plans and application were submitted to Caradon we would require a figure from the successful builder so grants could be applied for.

GRANTS

Removal of old Conservatory from Clubhouse

New Extension Framework in Place

The successful builder FLAT SEAL 20 submitted a figure of £39,100 which gave us some idea of the funds required to complete the project. Grants were submitted to Viridor Credits, S.I.T.A. Cornwall Trust and the CO-OP Community Fund. All proved successful, amounts granted were Viridor Credits £20,000 SITA Cornwall trust £15,000 CO-OP Community Fund £1,000.

It was decided that we would also apply to Bowls England for a non interest loan of £15,000 in case any problems were found during the building (this proved to be a wise decision).

THE BUILDERS

The best bid was from Flat Seal 20 from Saltash who provided what we considered a realistic figure of £39,100 also impressed us with 2 site visits before tendering. To their credit they worked through  the awful winter of 2010/ overcame some very serious problems and liaised with me throughout the project. Workman ship was to a good standard and the project was completed on time also the 12 month defects were ironed out.

THE BUILD

New Extension Framework in Place

New Extension Framework in Place

The removal of the old extension started in November which was straight forward problems began when the foundations were dug out. It turned out that the club house had been built on land fill with the result the builders could not find solid ground for the footings. A Structural Engineer was called in who came up with a revolutionary idea of pile driving 3 met scaffold poles into the trench at 3 met intervals until solid ground was reached. The Building Inspector accepted this but stipulated that the original plan for a concrete slab was now not acceptable (he was worried about the weight on land fill ground) and  we would have to put in a floating floor this, added £6,000 to the price. Another serious problem was the original floor of the club house had dropped by about 3 inches at the dressing room end and to level up the floor to meet the new floor half of the old floor had to be lifted and levelled at an extra cost of £2,600. Building work was completed in March and the Building Inspector issued his Completion Certificate on March 16th 2011.

KITCHEN

Research and a recommend from the builders found a Kitchen Company in Saltash, Howdens Joinery Company who gave a free kitchen to a Registered Charity (one per year). This was installed by the builders at a cost of £600. We are very grateful to Howdens Joinery for providing a first class kitchen with double sink at no cost to the club.

CONCLUSION

We have doubled the size of the club house and changing rooms changing it from a bowls club to a bowls/social club enabling us to play Short Mat Bowls Skittles and hold social functions. The view from the front of the club house is very pleasing and thanks must go to the builders, architect and the Building Committee to complete this project. The club Secretary (Len Hawke) who liaised with the Architect, Builders obtained grant money and acted as Site Agent through out the build was awarded a life Honorary Membership at the 2011 AGM.

 

The Gents Toilets

In September 2016 the club secretary started to look at what could be done to improve the toilet facilities in the clubhouse, bearing in mind that the floor was in a poor state.

Writing up a specification that included removing the excising wc cubical, storage cupboards, old sanitary ware then renewing the floor, ceilings walls, reconfiguring the layout within the space, new lighting, new sanitary ware, new flooring , plastering & painting, we asked three different building contractors to give the club a price for the work, two local contractors gave us estimates with were best case/ worst case estimates (£3,800- £8,200) However the third contractor provided us with a quote which met our specification fully of £6,750 Inc. vat. At our committee meeting in January the committee discussed the project & considered three things 1) did we want to commit to do this job,2) Could the club afford to finance the project & 3) which contractor would best suit our requirements.

After consideration it was decided that we would proceed with the Quote from RF Joinery & T Fowled as this was a fixed price & would offer no surprises with project growth The work started on the 11th of February & was completed by the 17th of February at the quoted price in very good time.

A small sight line problem was solved by Maurice by changing the “hand” of the door & he has since purchased and fitted a new door.

The committee are now considering what can be done to modernise the ladies’ facilities in next years closed season.

Finished Clubhouse Extension

Finished Clubhouse Extension